Wielu przedsiębiorców z branży finansowej, bankierów, artystów, aktorów, a także pań zajmujących się na co dzień domem rodzinnym marzy o tym, aby poprowadzić swój własny biznes w branży gastronomicznej. Własna rejestracja kojarzy nam się z możliwością zapraszania do środka naszych przyjaciół i raczenia się winem wieczorami. Jednak rzeczywistość bywa nieco trudniejsza: zwykle są to niekończące się problemy z personelem, który potrafi buc kapryśny. Często prowadzenie biznesu to także problem z zadłużeniem spowodowanym tym, że nie potrafimy odpowiednio robić zakupów i wiele rzeczy z kuchni wyrzucamy, podczas gdy jednocześnie wielu składników nam brakuje w trakcie wydawania posiłków. Często wiele osób chce prowadzić własną knajpę, bo myśli mylnie, że restauracja to coś, na czym zarabia się bardzo dobrze. Jednakże jest to naprawdę bardzo mylne przekonanie. Być może przebicie na jednej kawie jest bardzo duże, bo koszt jej zrobienia to złotówka, podczas gdy restaurator zażyczy sobie za nią 8 zł w Warszawie. Jednakże nie wszystko jest w rzeczywistości tak różowe.