Mnóstwo Polaków marzy o prowadzeniu własnej restauracji. Jednakże niewielu wie o tym jak trudny jest to biznes. Rynek gastronomiczny wydaje się niekiedy nienasycony dobrymi pomysłami. Wszystko być może dlatego, że Polacy boja się eksperymentować i proponować coś nowego. Jednym z pomysłów na biznes w branży restauracyjnej jest otworzenie knajpy w miejscu takim jak na przykład popularna mała miejscowość turystyczna. Zanim jednak wpadniemy na pomysł zainwestowania oszczędności całego swojego życia, koniecznie zróbmy badania na temat tego jakie są potrzeby turytów odwiedzających daną miejscowość, a także sprawdźmy co dzieje się u konkurencji. Zauważmy, że tylko co dziesiąty biznes w tej branży ma szansę przetrwać dłużej niż rok. Podglądajmy starych wyjadaczy w tej branży. Szukając miejsca na wynajem pod lokal sprawdźmy jaka jest jego historia. Jeśli w jednym miejscu przez dziesięć lat biznes restauracyjny próbowało rozkręcić dziesięć osób i wszystkie się szybko zawijały, wówczas oznacza to, że coś jest ewidentnie nie tak.